Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Απόκριες, γιορτή χαράς!



Οι Απόκριες είναι στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο γιορτή χαράς , εκτόνωσης και διασκέδασης. Πριν μπει η Μεγάλη Σαρακοστή δηλαδή η νηστεία πριν το Πάσχα , όλοι διασκεδάζουν, χορεύουν, μασκαρεύονται και κάνουν τρέλες.

Τα έθιμα της Αποκριάς είναι πολλά . Το σημαντικότερο είναι οι μεταμφιέσεις. Παλιότερα οι μασκαράδες έδιναν υπαίθριες σατιρικές παραστάσεις με κωμικές ή μιμικές κινήσεις. Οι μεταμφιεσμένοι  ήταν ντυμένοι με τομάρια ζώων ,με κουδούνες και μάσκες που έφτιαχναν οι ίδιοι. Χόρευαν στους δρόμους κι έκαναν αστεία πειράγματα. 



Οι χοροί της Αποκριάς είναι το γαϊτανάκι και το πιπέρι. Το γαϊτανάκι με τις 12 κορδέλες
παρομοιάζει τις εποχές που αλλάζουν και τη ζωή με τις χαρές και τις λύπες της. Το πιπέρι είναι ένας αστείος χορός με πολλές μιμικές κινήσεις. 

Μεγαλύτερα κέντρα αποκριάτικου ξεφαντώματος ήταν και είναι  η Πάτρα με το περιβόητο καρναβάλι της , η Ξάνθη με το μεγαλύτερο καρναβάλι των Βαλκανίων , η Πλάκα των Αθηνών και η Θήβα με τον «βλάχικο γάμο» . Επίσης στην Κοζάνη γίνεται το έθιμο του φανού, κατά το οποίο φωτιές και υπαίθρια γλέντια στήνονται σε γειτονιές της πόλης. Ένα από τα πιο φημισμένα παραδοσιακά καρναβάλια είναι και οι "Μπούλες" στη Νάουσα.




Τα περισσότερα από αυτά τα έθιμα προέρχονται από αρχαίες γιορτές των Ελλήνων και των Ρωμαίων κι επιζούν εδώ και χιλιάδες χρόνια με παραλλαγές από τόπο σε τόπο.

Στην Αλόννησο την Ερχόμενη Κυριακή θα γίνει καρναβάλι με παρέλαση μασκαράδων. Ο Σύλλογος Γονέων μάλιστα  ετοιμάζει ένα …πεντανόστιμο άρμα , το οποίο θα  γευτούμε και θα απαθανατίσουμε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: