Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

πώς μαθαίνουν τα παιδιά;

                                       
Είδαμε σήμερα με τα παιδιά την εικονική περιήγηση της αρχαίας Μιλήτου. Τους άρεσε πολύ και την πρόσθεσα στο blog. Μοιάζει  λίγο με video game , γι' αυτό το βρήκαν διασκεδαστικό. Να ένας τρόπος να μαθαίνουν τα παιδιά. Να είναι το μάθημα σαν παιχνίδι. Σαν τα  ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζουν.

Ακούμε συχνά να λένε πως "τα παιδια δεν μαθαίνουν σήμερα, όπως παλιότερα, γιατί δεν διαβάζουν". Αυτό δεν ισχύει. Απλά τα παιδιά σήμερα μαθαίνουν διαφορετικά.
Οι έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το '90 έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και μάθησης.Άδικα λοιπόν τα κατηγορούμε πως δεν μπορούν να κατανοήσουν και να μάθουν ένα κείμενο. 
           
Στην πραγματικότητα τα βιβλία μας είναι απαρχαιωμένα. Τα κείμενα είναι τεράστια με πληροφορίες ,που ούτως ή άλλως υπάρχουν στο διαδίκτυο, κι αντί να βάλουμε τους μαθητές να  βρουν αυτές τις πληροφορίες και να κάνουν συγκρίσεις με άλλες ,για να δίνουν απαντήσεις , τα βάζουμε να διαβάζουν πράγματα που δεν θα τους χρειαστούν ποτέ και θέλουμε να τα θυμούνται κιόλας.
 Ένας Αμερικανός , ο Marc Prensky είχε πει το 2001 πως , όσοι γεννηθήκαμε πριν το '90 είμαστε ψηφιακοί μετανάστες. Σκεφτόμαστε διαφορετικά , μαθαίνουμε αλλιώς και δυσκολευόμαστε με την τεχνολογία. Αν μας δώσουν ένα καινούργιο κινητό , θα κοιτάξουμε πρώτα το βιβλιαράκι για να δούμε πώς δουλεύει. Ενώ αν το δώσουμε σε ένα παιδί , θα το μάθει αμέσως χωρίς να ανοίξει βιβλίο.Τα παιδιά λοιπόν είναι ψηφιακοί ιθαγενείς κι εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να προσαρμοστούμε στον τρόπο που μαθαίνουν και στη γλώσσα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: