Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

6 Μαρτίου- stop bullying



Η 6η Μαρτίου είναι η μέρα κατά του bullying (μπούλινγκ) . Το bullying στα ελληνικά ονομάζεται σχολικός εκφοβισμός. Τo bullying είναι μία επιθετική συμπεριφορά (σωματική, λεκτική και κοινωνική)  που γίνεται σκόπιμα  και επαναλαμβανόμενα στο σχολείο. 

Σωματική επιθετικότητα είναι τα σπρωξίματα, οι κλωτσιές, τα χτυπήματα κλπ. Λεκτικός εκφοβισμός είναι οι κοροϊδίες, οι βρισιές, οι διακρίσεις, τα σχόλια κλπ. Κοινωνικός εκφοβισμός είναι οι φήμες, η απομόνωση από την ομάδα κλπ.
Σίγουρα όλοι μας βλέπουμε «παλικαράδες» που φέρονται έτσι. Το bullying δεν είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά όμως. Δεν είναι μαγκιά. Τα παιδιά που εκφοβίζουν άλλα παιδιά , έχουν πρόβλημα. Κι αν τους αφήσουμε να φέρονται έτσι , θα δημιουργήσουν προβλήματα και σε άλλα παιδιά. 
 Πού οφείλεται αυτή η επιθετικότητα;  
Τα παιδιά που εκφοβίζουν συνήθως έχουν κι αυτά υποστεί βία στο παρελθόν. Είτε από άλλα παιδιά είτε από μέλη της οικογένειάς τους. Δεν εμπιστεύονται άλλους και δεν σέβονται τα συναισθήματα των άλλων. Όταν εκφοβίζουν , διαλέγουν συνήθως πιο αδύναμους , για να τους νικάνε και να νιώθουν δυνατοί. 
Πώς  αντιμετωπίζουμε το bullying;
 Αν ένα παιδί σε εκφοβίζει ,να ξέρεις ότι δεν φταις εσύ. Μπορεί να σου λέει πως είσαι άσχημος ή χαζός ή να κοροϊδεύει την εμφάνισή σου. Εσύ όμως δεν πρέπει να αισθάνεσαι άσχημα αλλά να νιώθεις περήφανος για τον εαυτό σου. Να θυμάσαι πως ο κόσμος μας είναι όμορφος ,επειδή όλοι είμαστε διαφορετικοί. Αν ένα παιδί σε εκφοβίζει σωματικά , μην αντεπιτίθεσαι. Μη γίνεσαι ίδιος με εκείνον! Μείνε κοντά στους φίλους σου και μίλα με τους δάσκαλους και τη διευθύντρια του σχολείου. 

Πρέπει να θυμάσαι  :
1)  Μίλα ! Μην το κρατάς μυστικό. Πες το στους γονείς και στους δασκάλους σου. 
2)  Ο εκφοβισμός δεν είναι μαγκιά!  Μαγκιά να έχεις φίλους και να σε σέβονται!  
 3) Μην είσαι απλός παρατηρητής! Μίλα !Αν δεις να εκφοβίζουν συμμαθητές σου, στάσου  πλάι τους. Πήγαινε μαζί τους στους δασκάλους και πες την αλήθεια!

1 σχόλιο:

Ηλιακά παιχνίδια είπε...

Κατά την άποψή μας, το φαινόμενο του bullying, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές (λεκτική ή σωματική βία, κακή χρήση των social media, κ.λπ.) έχει πολλές φορές τις ρίζες του στο οικογενειακό περιβάλλον. Παιδιά που βιώνουν περιστατικά βίας μέσα στην ίδια την οικογένειά τους , απαξιωτικές συμπεριφορές, ή παραμέληση ή εγκατάλειψη είναι πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα bullying στο σχολείο ή σε κάποιο άλλο χώρο. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου χρειάζεται η συμμετοχή, ενημέρωση & εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων, παιδιών, γονιών και δασκάλων.